Auto en Gender - Reisverslag uit San Pedro Sula, Honduras van Niek Goeij - WaarBenJij.nu Auto en Gender - Reisverslag uit San Pedro Sula, Honduras van Niek Goeij - WaarBenJij.nu

Auto en Gender

Door: Niek de Goeij

Blijf op de hoogte en volg Niek

09 Juni 2004 | Honduras, San Pedro Sula

Hola Tod@s,

nu ik alweer bijna een week de gelukkige eigenaar ben van Abuelito TUTU, opaatje TOETOE is het weer tijd voor een kleine update.

Afgelopen zondag hebben Abby en ik de auto eens flink getest en zijn we naar Tela gereden. Tela is een caribisch dorpje met prachtige stranden waar we sowieso regelmatig heen gingen, maar altijd met de bus. Nu dus voor het eerst met mijn 1983 Toyota Corolla, mijn Japanse Design Oldtimer. Abuelito hield zich prima op de heenweg en het was heerlijk om zo samen door de prachtige natuur van Honduras te sjeezen. Het verkeer valt buiten de steden heel erg mee en aangezien Abelito bij snelheden boven de 100km/uur toch al bijna uit elkaar valt gaan we ook niet te hard.
Aan het eind van de dag reden we weer terug en zo halverwege werd de motor toch wel erg warm (ja, de thermometer van de motor werkt na 21 jaar nog steeds). Enfin, in El Progreso, een stadje een klein half uurtje van San Pedro Sula zetten we hem even neer langs de kant en hebben we hem even lekker laten afkoelen voordat we hem naar huis reden. Na een paar dagen werd de auto zelfs na 5 minuten rijden toch wel erg warm en toen zijn we maar even op bezoek gegaan bij David, mijn hulpvaardige vrind die me geholpen heeft de auto te kopen. Abby en ik legden hem uit dat het toch allemaal niet aan de radiator kon liggen, de overloop zat vol met water. David lachte zich kapot en zei dat we niet teveel vertrouwen in die dingen moesten hebben bij zo'n oud autootje en inderdaad was de radiator helemaal leeg. Geen wonder dat-ie heet werd. Zondag ga ik de hele dag aan mijn auto sleutelen, wat waarschijnlijk neer komt op dat ik de auto poets en dat Abby samen met David aan de motor werkt. Ach ja, een beetje "gender benden" kan geen kwaad in Honduras.

Over Gender gesproken. Deze week loopt hier het schooljaar af en worden de rapporten uitgedeeld. Abby heeft haar laatste dagen voor de klas en zat driftig haar rapporten in te vullen totdat ze gewezen werd op een fout die ze maakte. Volgens het Hondurese ministerie van onderwijs moet dezelfde klas, een soortement van basisklas in huishouden e.d., op rapporten van de meisjes "Home economics" genoemd worden en exact dezelfde les wordt voor jongens "Artes Industriales" genoemd. Schandalig!

Met dit grotesque voorbeeld van hoe vrouwen en mannen in hun sociaal cultureel bepaalde rollen worden geduwd sluit ik af. Met de opmerking dat het vast mannen zijn op het ministerie van onderwijs die zoiets bedenken :-)

Groet,
Niek